2013. október 23., szerda

Helyek, dolgok amik rásegítenek a pattanásokra

Sziasztok!

Annyi ember van, aki bőrproblémával küzd, hosszabb-rövidebb ideje, de még csak a megoldás közelében sem jár sokszor, pedig látszólag sok minden klappol. Arctisztítás, kozmetikumok, kozmetikus látogatás..Gyakran felnőttek is, akiknél hormonális probléma sem áll fenn.
Lehet, sőt biztos, hogy sokan minden kutyafüle kozmetikumot megvesznek, majd egyik sem használ teljesen. A pattanások csak gyűlnek és gyűlnek és az embernek eszében sem jut, hogy nem csak a tisztálkodás bűvös dobogóján kell(ene) rendet rakni, vagy ugyanezzel karöltve az étkezés megreformálásában van a megoldás, hanem máshova is kiterjeszkedhetnek ez(ek) az apró kellemetlenségek. Íme pár hely, ami melegágya a bacilusoknak!

Párnahuzat
Hacsak nem minden este végzed el az arctisztítási rutinodat, bizony van félnivalód. A napközben beszerzett por, vagy éppen a hajadon megtelepedő kosz rendesen hozzátehet ahhoz, hogy a tisztítás kevéske eredményt hoz. Szerintem, az sem véletlen, hogy régen a nők nagy része azért hajhálóban aludt. Nyilván nem felkontyolva voltak, hiszen így nem is lett volna kényelmes az alvás, de még ha félig lazán volt felfogva a hajuk, már akkor is valamelyest megfogta a háló az elkallódott tincseket.
Ha pedig zsíros hajjal áldott meg a sors és főleg az arcod szélén, füled töve körül vannak pattanásaid, akkor megvan a probléma fő okozója. Ezen, szerintem a gyakori huzatcsere segíthet, addig, amíg a hajzsírosodást meg nem oldja az ember.



A mobiltelefon
Még a régi mobil telefonoknál is megvolt a veszély, hogy mindenféle állapotban lévő kézzel nyúlkáltak hozzá az emberek, de ez most hatványozottan igaz az érintőképernyős telefonok korában. Elképzelhető igen, hogy valaki csak a füléhez érinti oda a készüléket, de a folyamatos tisztítás, letörlés elmaradása mellett, elég ha csak az egyik ujjaddal a telefonodon barangolsz, majd 3 másodperccel később az arcodon matatsz. 
És akkor, soroljuk fel még csak az aznapi helyeket, ahol, ami után éppen megfogtad a telefonod: korlát, mozi karfája, kapaszkodó a tömegközlekedésben, a kocsi kormánya, a bevásárló táskád pántja, a saját táskád pántja, a kozmetikumaid, a pénztárvád, a lakás kilincse, a közös mosdó kilincse. Ez egynapi tételként is sok, hát akkor meg pláne, ha azelőtt valaki nem törődött folyamatosan a telefonja megtisztításával. Persze, ha ujjlenyomatos lesz, rögtön meg lesz törölve egy zsebkendővel, törlőkendővel. De alapjáraton más bacilusok ettől még nem tűnnek el az érintőképernyőről. Lehet kapni különböző folyadékokat, vagy éppen tisztító kendőket erre a célra, némelyikhez szokott járni ilyen mikroszálas törlőkendő is. Az ára egy kicsit húzós lehet (láttam már 6-8 ezerért is), szerintem bőven elég a kisebb árkategóriás darabokból választani: 1600-2000 HUF, 200-250 ml-ért. Ha belegondolsz, jó ideig hű társad lehet!

Te magad
Tudtátok, hogy egy ember kb. 65 alkalommal érinti meg az arcát 1 nap alatt úgy, hogy észre sem veszi ezt? Na igen, itt is életbe lépnek a publikus helyek, ahol előtted akárki, akármi lehetett azelőtt. Persze,a teljesen 100%-os tisztaság nem elérhető, de legalább hazaéréskor illene rögtön kezet mosni (az étkezés előtt megejtett plusz rituálén kívül). A tudatos odafigyelés sem árthat, hogyha az arcod közelében, vagy éppen ott van a kezed. 



Ruházat
Az arcot érintő ruházatot is célszerű gyakran mosni. Persze, a mindennapos ruháit az ember kimossa, de akad olyan, aki csak kb. a szezon végén vágja be a sapka-sál-kesztyű triót a mosógépbe. (A sálak nagy része amúgy is, sokszor úgy van használva, hogy a lányok az arcuk egyharmadával beburkolóznak, na most ez érintkezve egy tiszta bőrrel, nem mindig szerencsés, főleg ha előtte alapozós volt az arc stb...) Közben meg az influenza szezont így járta ki, rosszabb esetben pedig nem csak  az arca állapota árulkodik erről, hanem mondjuk hetek óta visszaesik egy betegségbe.
Ezért van az, hogy ha én megbetegszem, akkor rögtön repül minden a mosógépbe. Kabát, ágynemű, elvetemült napjaim esetén a papucsom is tisztító zsákban, sapka, sál, sőt, néha még az amúgy tiszta ruháim egy része is, mert félek, hogy koszos-beteg kézzel nyúltam hozzájuk. Mit számít az  ha 3 nappal azelőtt volt kimosva, akkor is repül a dobba... Lehet túlzás, de magamat nem szeretném visszafertőzni, és valahogy a családot sem szeretném járvány sújtotta menekülő táborrá változtatni. A megelőzés még mindig jobb, mint a bebombázódás szerintem. 

A képek forrásául a www.sxc.hu oldal szolgált! 


Régebben, amikor utána olvastam ezeknek fiatalon, akadt pár megdöbbentő dolog. De bízom benne, hogy Nektek ez nem sok újat mondott, ha meg mégis, és még mindig bőrbajok vannak, akkor lehet itt az ideje változtatni!:) Persze önmagukban ezek a dolgok nem mulasztanak el minden bőrproblémát, de az alapvető higiénia szerintem sokszor hozzájárul nem csak a közérzethez, hanem úgy alapjáraton az egészség megőrzéséhez is (visszafertőzés elkerülése stb.). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com