2013. augusztus 10., szombat

A burok

Sziasztok!

Folytatódik a kultúra-rovat. Most Stephanie Meyer második, nagy sikert aratott könyvadaptációjáról írnám le a véleményemet. Mert bizony, a hiányosságaimat bepótoltam a vizsgaidőszak után. A könyvvel kezdődött minden, holott a film trailere volt az, ami elindította a lavinát. Akkor jöttem rá, hogy ez bizony a Twilight alkotójának, a keze-munkája....



Azelőtt is hallottam már a könyvről, de mivel a Twilight-ot is végig olvastam, hogy megtudjam mi az a "hűűűű" (ami végül nem jött el), egy kicsit a rossz tapasztalatomra hagyatkoztam: 
Minek ez a burok? Bellára ráfért volna egy védőburok a sok esetlenkedés után, de ez egy tök más téma. Na de, A burok. Minek kell a burok? Hogy védjen valamitől.. A Predator vs. Alien képe feslett fel előttem. De ezt kezdtem "elMeyeresíteni", akárcsak a vámpíros sztorit tette az írónő: Akadnak alien-ek akik nem embert ölnek, hanem összebarátkoznak az emberekkel és minden happy end? Vagy az embereket rakják burokba, hogy a jövőben is létezzünk és megvédjen minket ez a burok, egy apokalipszistől? Ehhez hasonló gondolatok cikáztak bennem...Persze a trailer megnézése után már egy kialakult képpel álltam neki és olvastam el a könyvet. 

A könyvről...
Szerintem, jobban sikerült mint a Twilight sorozat. Nem annyira együgyű és ügyetlen az itt főszereplő csaj, mint Bella. Sőt...Egy olyasvalaki inkább, aki mindent megold, aki mindig visszatér és küzd. Nem adja fel, ez nagyon tetszett végig, az egész könyv alatt.
Majdnem itt is egy szerelmi háromszög (inkább négyszög) bontakozik ki, de az okok itt sokkal érthetőbbek, mint a Twilight esetében, és az érvek is sokkal helytállóbbak. Elvégre, én se tudom hogyan kezeltem volna azt a bizonyos problémát/helyzetet, ami fellép a könyvben.
A vége egy kicsit elvarratlan maradt a számomra, szerettem volna, ha van valami konkrétabb happy end, amivel befejeződik a történet, végérvényesen. Egy második rész is érdekelne, de az a baj szerintem, hogy a fő vonalat elzárták már egy megoldással. Így egy új problémát kellene kitalálni, amire lennének ötleteim...


A filmről...
A könyvhöz képest egy kicsit csalódás. Van egy konfliktus, amire szerintem sokkal jobban rá kellett volna feküdnie a készítőnek, a könyvhöz képest, elvégre ez a konfliktus gondot is okoz, sőt majdnem tragédia lett belőle. Ez a könyvben el van varrva, és minden a helyén kezelődik, de a filmben nem vettem észre semmi ilyesmit. Nagy hiányosság, mert tök kulcsfontosságú volt számomra a dolog. Más szemszögből viszont jól összerakott a film. A trailer-re alapoztam inkább a könyv olvasása közben , így a film is olyan lett, mint amilyennek én képzeltem, vagy amennyire befolyásolást nyert a képzelőerőm, a trailer által.
Nagyon tetszett az, ahogyan 1-2 látványelemet megoldottak a filmben, pont olyan lett, mint ahogyan azt én a könyvben elképzeltem, holott a trailerben nem szerepelt az a dolog, csak az olvasottakból tudtam építkezni.  


A következő bekezdések SPOILERT fognak tartalmazni, kérlek ennek tudatában olvass tovább! 


Akik látták a filmet és olvasták a könyvet is, kitalálhatták, hogy Kyle és Melanie konfliktusára céloztam. A könyvben azért volt egy "békülés"-féle, a srác támadása után, amikor Kyle megmondta neki, hogy életet az életért, ezért ő is meghagyja a "féreg" éljen, de többre ne számítson tőle. Ami azért jó, mert végül is megtűrte Vándort a srác. Nem szerette, DE elfogadta hogy ott van. A filmből ez a rész nekem nagyon hiányzott, mert tényleg az a beszélgetés úgymond lezárja az ellenségeskedést Kyle részéről, ami a könyvben olvasottak után, engem megnyugvással töltött el, hogy: "végre egy gonddal kevesebb, nem kell félni egy esetleges támadástól, összeesküvéstől..."

Jeb bácsi hatalmas forma, egész végig bírtam. Azok az utalások a puskájával, hogy lepuffant valakit, meg hogy amúgy is lövöldözhetnékje van és legközelebb csak lőni fog, azután kérdezni...Mint vendéglátó sem utolsó, mindig érezteti hogy mások csak a vendégei, így akinek rendezkedni támad kedve, az menjen amerre lát.
 Nagyon jó taktikákat alkalmazott, hogy a Melanie testében lévő Wanda-t elfogadtassa a búvóhelyen maradt emberekkel. Kihasznál minden alkalmat, a hasznosításra is. Nem ítélkezik elhamarkodottan a helyzetről, úgy vettem észre, hogy ő benne azért maradt emberség, holott a többiek igencsak kezdtek elbarbárosodni...Náluk nagyon a túlélési ösztön dominált, ami érthető is, de a józan gondolkodás annyira elveszett minden tekintetben.
Ahogy észrevettem 2 véglet volt a filmben, nagyon sokan előítéletesek voltak Melanie/Wanda esetében. Míg ott volt Jamie, a testvér, aki pedig elfogult volt. Jeb bácsi meg amolyan egyensúlyozó szerepet játszott. Nem volt előítéletekkel teli, inkább kivárta amíg kiforrja magát a dolog. 

Ian közeledése meglepett, ahhoz képest, amit a találkozásuk elején leművelt vele. Vándor helyében messzire elkerültem volna őt. Ebből is látszik, hogy másképp látta a dolgokat, mint pl. egy normál ember, tényleg nagyon naív volt. 
A könyv végén való megoldás tetszett. Főleg mert úgy oldották meg, hogy senki sem szenvedett hiányt, Vándor pedig a Földön maradhatott.  De a könyv legeslegvége nagyon elvarratlanra sikerült a számomra. Találkoznak ugyan egy másik embercsoporttal, ahol kiderül hogy ott is van egy lélek, aki átállt az emberek oldalára. De hogy vajon az emberek, vagy a lelkek fognak győzni nem tudhatjuk. Elindult valami pozitív dolog, de nem tudjuk meg, hogy ezt ki tudja-e használni az emberiség, vagy elbukik....

A Twilight-hoz képest haladás szerintem, kár hogy most már egyre jobban kezd divattá válni az ilyen, vagy hasonló sztorik kialakítása. Pl. a Testbérlők. Az alap koncepció erre épül, igaz a történet maga lehet más, más körülményekkel, de az alappillére a történetnek sántít nálam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szia!
Jó, hogy itt vagy! Ha van kedved, szólj hozzá a bejegyzésekhez.
Egyéb esetekben kérlek ,ide írj: szepsegcsakneked [kukac]gmail(pont)com